torsdag 26. mai 2011

Rabarbrasaft...mmmm....


I dag har jeg kjent på nostalgien, faktisk litt sånn bestemorsaktig. Med saftpose hengende over ei gryte på kjøkken, rene flasker stablet opp, Atamon i ei skål fylt med korker...og god bærlukt i huset. Mmmm....

Har du tilgang på rabarbra, kan dette absolutt anbefales! :-) Herlig saft, som blandes ut i ca 1:4. (Denne oppskriften fant jeg på bama.no)


2 kg rabarbra
3 l vann
2 l sukker
2 sitroner/lime
1 vaniljestang (splittet)

Kutt rabarbra og sitron eller lime i skiver (ikke skrell rabarbraen, skallet gir den vakre fargen).

Kok opp vann og sukker og slå det over rabarbra, sitroner og vanilje. Dekk til og la det stå kjølig i 3 døgn. Sil gjennom et tøystykke eller en fin sikt og hell over på steriliserte flasker. Dette blir en konsentrert saft som blandes med vann før den serveres. Skal du oppbevare saften en stund, så putt dem i fryseboksen!

Nå kan sommeren bare komme...for vi har frysen full av lekker, lyserosa sommerdrikk! :-)

fredag 13. mai 2011

Smoothie til frokost?!


Ja takk!
Det sier iallefall begge guttene mine. Etter å ha prøvd lenge med brød og pålegg, knekkebrød, frokostblanding og dårlig apetitt om morgenen, kom jeg på ideen om smoothie. Og jeg tror det må være noe av det lureste jeg har gjort! :-)


Nå spiser ungene en fyldig smoothie hver morgen, og jeg har god samvittighet. En av de " fem om dagen" er iallefall oppnådd, og de går på skole og i barnehage med full mage. Massevis av vitaminer og mineraler får de også i seg.

Det fine er at det er så lett å variere...
Det viktigste er å alltid ha banan i blandingen!

Ellers har jeg gjerne i:

Jordbær- frosne
Bringebær- frosne
Blåbær- frosne
Skogsbærblanding- frosne
Appelsin- så får de i seg vitamin C
Kiwi- enda mer C vitamin
Biola- så får de i seg de sunne mage/tarm bakteriene også.
Juice - Ellers blir den for tykk.
Havregryn- så metter smoothien litt lenger.
Kruskakli- for å få mer fiber
Avocado- for å få de sunne fettsyrene
Mango
Ananas

Fikk et knall lurt tips nylig, og det har jeg testet ut med suksess:
1 ss tran- så får de iallefall i seg litt omega 3.
Har og hatt oppi litt SanaSol- men det spiser de jo uten å mukke uansett! :-)

Og blir bananen litt brun i skallet- noe som er fort gjort... Ja, da fryser jeg den i biter, og bruker den i blandingen. Godt å ha noe iskaldt oppi, så blir smoothien enda bedre! Og nå er jo Kiwi ute med momsfritak på alt som er nøkkelhullsmerket- og det er jo de frosne bærblandingene! Jippi!


Jeg lager en ganske stooor blanding når jeg først er i gang, så kan vi voksne og nyte en iskald smoothie før dagen setter i gang for fullt!

Men- det kan bli litt rester. Har du da noen selv-frys-is former, så frys smoothien. Ungene blir kjempeglade for en sunn is når de kommer hjem fra skolen/ barnehagen. Da er de ofte sultne, middagen er ikke klar på en stund...og jeg kjøper meg litt tid og får blidere og sunnere unger!

:-) Hipp hurra sier mor i huset da!

tirsdag 10. mai 2011

Bursdag, brød og blodskutt øye...

For en snill mann jeg har!

Jammen ble jeg ikke overraska med en hvit KitchenAid da jeg hadde bursdag nå nettopp! :-) Det er vel en viss fare for at jeg har snakket varmt om en sånn leeenge...så da var han kanskje lei av alt maset? Eller så har han lyst på nybakt brød oftere?
Iallefall står nå maskinen på kjøkkenbenken, og jeg er i gang med å teste ut brødbakingen. Han ønsker seg GROVE brød, men det må jeg ta når jeg er blitt litt mer rutinert. Foreløpig er det Regal sine solsikkebrød jeg prøver meg på. Og så putter jeg oppi litt ekstra digg...valnøtter, solsikkekjerner og gresskarkjerner. :-) Da blir brødene så saftige og gode - og holder seg myke noe lenger enn ellers.

To brød, altså ett kilo mel, er det maskinen tar i hver omgang, men jeg har ikke lyst å bake større porsjoner uansett. :-)

Et ekstra, lite baketips: Tupperware har noen fantastiske former i silikon! Brødet glir lett utav formen, og ingenting kliss! Kan med fordel testes ut! :-) Nå er de i brunt...som den til høyre på bildet.

En blid bakekamerat har jeg også med på kjøkkenet. Hehe...litt liten enda til å hjelpe, men stor nok til å synes det er stas å være der det skjer noe! :-D

Når det gjelder det blodskutte øyet, så er det rammet av rusk! Mye vind her på toppen i helgen, og da var det et rusk som så sitt snitt til å havne et sted i mitt høyre øye. Og det vil ikke ut! :-( Trass i intens spyling og nå til slutt legebesøk. Nå drypper jeg og smører med salve, for øyet er ømt og hovent. Huff...føler ikke for å vise meg ute blant folk akkurat nå, så der ryker visst treningsstatistikken! Krysser fingrene for at denne salven snart virker! :-)

Ha en riktig fin tirsdag videre!


tirsdag 3. mai 2011

Blomsterkasse-prosjekt


I lange tider har jeg hatt lyst til å anskaffe stooore blomsterkasser til å ha på terrassen. Enten til å skille av ulike områder på terrassen med, eller som grønn skjerming mot naboene. (Jeg er nemlig ikke så veldig glad i le-vegger. Synes de tar for mye sol... :-)

Nå synes jeg selv at jeg har kommet på en genial ide, nesten som et kinderegg faktisk. hehe... Jeg satte i gang å lage mine egne blomsterkasser - i tre!

1. Jeg bruker materialer som er til overs fra terrassen, både plank og beis. Veldig billig...og så får jeg rydda opp i plankehaugen bak huset. :-)
2. Jeg får den størrelsen jeg vil ha. Ca. 80*40 cm.
3. Jeg slipper å betale tusenvis av kroner for en blomsterkasse!
4. Jeg kan sette på hjul, slik at kassene lett kan flyttes ved behov.

Her er kassen ferdig satt sammen. Har brukt terrasseskruer, med T20 bit. Utrolig lett å skru sammen kassen med elektrisk drill og skruer som gled fint og lett inn i treverket! "Even kvinnor kan klara detta her" som finnen sa på jobb hos oss en gang for mange herrens år siden... :-D

På Mega fant jeg små hjul, kun en femtilapp for fire hjul. Da kom ikke kassen så høyt opp, men samtidig nok opp til at ikke vann samler seg under og ødelegger terrassen.

I bunnen hadde jeg et godt lag med leca-kuler, før jeg kledde kassen med barkduk.

Kledd med duk, og delvis fylt med jord. Tenker at det må litt mer jord oppi når jeg får plantet, eller eventuelt dekke med bark. Vil uansett ikke at duken skal synes. :-) Det går iallefall 3 sekker med plantejord i hver...

Kassene på plass bak sofagruppa, og planen er at pyntegress skal danne en grønn bakvegg, og skjerme litt for naboen. Ser jo nå at jeg har lyst på en kasse til. Enten til planter, eller bare til å putte ungene sine leker og fotballer oppi. Det kryr av dill og dall på terrassen hele sommeren, så det kunne vært greit å få det vekk...

Foreløpig er blomsterprakten kun på spirestadiet... hehe...litt mer sol og varme nå, så bør vel det og komme seg!

Jeg gleder meg!